Култура

 

Къща-музей на Тодор Живков

ВИЖ ПОВЕЧЕ

адрес: ул. „Васил Левски“ 32, 2161 Център, гр. Правец

разстояние: 3,8 км

 

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРАВЕЦ

ВИЖ ПОВЕЧЕ

адрес: Правец 2161, пл. Тодор Живков – 4

Разстояние: 3,6 км

 

МАНАСТИР СВ. ТЕОДОР ТИРОН, ПРАВЕЦ

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Разстояние: 7,1 км

 

Етрополски манастир “Св. Троица” 

Mанастирът е сред „100-те национални туристически обекта“

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Разстояние: 21.8 км

 

Чекотински манастир „Св. Архангел Михаил“

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Разстояние: 16,7 км

 

Aнтична крепост Боровец над с. Разлив 

ВИЖ ПОВЕЧЕ

разстояние: 11,4 км

 

МАНАСТИР СВ. БОГОРОДИЦА, ОСИКОВИЦА

ВИЖ ПОВЕЧЕ

разстояние: 18,2 км

 

Парк галерия „Оригиналите“ – Осиковица

ВИЖ ПОВЕЧЕ

разстояние: 15,8 км

 

Старо класно училище с автентична класна стая

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Разстояние: 19.4 км

 

Туняковския хан от 1820 г. със скривалище на Васил Левски.

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Разстояние: 20.1 км

ПРИРОДА

Небесни пасбища

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Разстояние: 14,7 км

 

Пещерата Съева дупка

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Разстояние: 38,8км

 

ГЕОПАРК ИСКЪР-ПАНЕГА

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Разстояние: 47 км.

 

Златният парк в Луковит

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Разстояние: 47 км.

 

Пещера Проходна

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Разстояние: 47,2 км

 

Екопътека Екот от камбанен звън – Етрополски манастир

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Екопътека

гр. Правец-манастир св. Теодор Тирон-седловина Равнището-вр. Чучул могила

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Туристическа пътека „По поречието на р. Бебреш при с. Своде“

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Ферма за щрауси с. Брестница

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Разстояние: 35,1 км

 

СПОРТ

Конна езда – бази в Етрополе 

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Разстояние: 17 км

 

с. Скравена

ВИЖ ПОВЕЧЕ

разстояние: 15,5 км

 

Пейнтбол Правец:

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Разстояние: 7,1 км

Други:

Велоалея Правец – Попитайте на рецепция за велосипеди под наем

Правец голф Клуб

Тенис уроци

Малко спортно игрище до боулинга

Изкуствен терен за футбол спортен комплекс Правец

Външен басейн

Само на 50 км от мегаполисното безпокойство на столицата, попадате на място, уютно обградено от планински ридове, с пръснати из него хълмове и ливади, живописно пресечени от долините на река Малък Искър. Община Правец е приютила над 9000 души – повечето са предпочели град Правец (общинския център) за свое постоянно местожителство, но има и такива, които са се заселили в тихите околни села (Разлив, Правешка Лъкавица, Калугерово, Своде, Осиковска Лъкавица, Осиковица, Джурово, Равнище, Видраре и Манаселска река).

“Остана ли природа в България?”и “Запазиха ли българите курлтурното си наследство?” На тези два въпроса община Правец отговаря утвърдително. Веднага щом подминете пътната табела, оповестяваща влизането ви в пределите на Правец, ще усетите, че дишате по-леко. Разнообразието от флора и фауна е впечатляващо – дъб, бук, габър, акация, бреза, черен бор, ела и смърч са само част от дървесните видове, които ще забележите.  Ако се вгледате по-внимателно, ще видите, че мястото е осеяно с малинови и къпинови храсти, с папрат, бял равнец и горски ягоди и че сърни, елени, лисици и зайци удобно са се приютили тук. Компания им правят и редица пернати – бели и черни щъркели,  чучули и синигери.

Освен с живописния си пейзаж община Правец впечатлява и с изобилието си от културни ценности.  В пределите й се намират над 100 тракийски надгробни могили, 5 крепости от различни  епохи, селища и некрополи – декларирани са над 50 архитектурни и художествени паметници. Тези, които искат да разберат повече за исторята на правешкия край от древността до първите десетилетия на 20 в. могат да се отбият в местния исторически музей на площад “Тодор Живков” – документалните кадри и разнообразните артефакти ще ги запознаят с най-важното от бита и културата на жителите на общината.  В Приемната сграда в град Правец е изложена колекция от подаръци, които Тодор Живков е получавал в качеството си на държавен глава на Народна Република България. Тук е и родната къща на комунистическия лидер – двуетажна постройка в късновъзрожденски стил.

В центъра на село Видраре се издига Старото класно школо (1846 г.),  което отваря врати само 13 години (1848 г.) след откриването на първото класно училище в България – Априловската гимназия в град Габрово. Чекотинският манастир “Св. Архангел Михаил” от времето на Второто българско царство (12-14 век) е в близкото село Калугерово,  а резбованият му иконостас свидетелства за майсторството на Тревнеската школа. Времето е заличило красивите стенописи в храма “Св. Богородица” в село Осиковица (14-15 в.), но е оставило еднокорабния му корпус, изграден от различни по големина плочести камъни. Осиковци се гордеят и с трикорабната базилика “Св. Архангел Михаил” (19 в.), посторена само за 54 дни.

Мекият планински климат, разнообразният релеф и запазените архитектурни и археологически ценности превръщат община Правец в чудесно място за почивка и туризъм – алтернативен, селски или културен, а любителите на лова и риболовните преживявания, могат да се възползват от прекрасната база на ловните стопанства – Правец и Брусен или да хвърлят въдиците си в някой от местните язовири

Повече информация ТУК

Pravets Resort
bg_BG
https://www.livechatalternative.com/